Poznaj pomysły na zdrowe słodycze dla całej rodziny

Nastała moda na zdrowe, dlatego też często zamiast pysznego czekoladowego ciasta, niektórzy jedzą te daktylowe. Jeżeli jednak ma się dzieci człowiek wie, że musi się poświęcić i zaserwować zdrowe słodycze, choć nie zawsze jest zachwycony ich smakiem. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam fajne pomysły na zdrowe łakocie dla całej rodziny.

Ciasto prawie jak brownie

Cóż, dużym nieporozumieniem byłoby nazywanie tego ciasta brownie, wszak koło brownie to ono raczej stać nie powinno. Na pewno można o nim powiedzieć, że jest zdrowe i jadalne, a być może posmakuje także dzieciom, szczególnie jeżeli powiecie im, że to ciasto czekoladowe, a nie buraczane. Zatem czas przejść do tego, jak je przygotować. Otóż gotujemy buraki, wystarczy tylko kilka sztuk na małym ogniu. Gdy już są miękkie ucieramy je na gładką masę. Można też zblendować. Do nich dodajemy odrobinę, czyli kilka plasterków, ugotowanej marchewki, która ma dodać słodkości. Całość mieszamy. Teraz czas na wbicie do masy 3 jaj oraz dodanie dwóch szklanek mąki migdałowej. Pozostaje już tylko dolanie połowy szklanki mleka owsianego i gotowe. „To coś” pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni, a potem udajemy, że nam smakuje i zachęcamy dzieci, aby jadło brownie, bo przecież jest takie pyszne i „czekoladowe”.

Ciastka z ziarnami są ok

Nasza druga propozycja na pewno jest już smaczniejsza. Czas więc zdradzić Wam pomysł na dobre i zdrowe ciasteczka, na szczęście z dodatkiem surowej czekolady. W misce umieszczamy płatki owsiane, dodajemy kawałki rodzynek, daktyli, wiórki kokosu i całość zalewamy ciepłym mlekiem owsianym. Warto tutaj zwrócić uwagę na same proporcje i w tym przypadku na szklankę mleka powinno być 30 dag produktów sypkich. Gdy masa nieco spęczniej dodajemy do niej 4 jajka oraz pół szklanki mąki kokosowej i mieszamy. Na samym końcu dodajemy 5 dag czekolady surowej potartej na tarce. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy różne kształty. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Trochę czekoladowe, a trochę nie…

Nasza trzecia propozycja jest trochę smaczna, a trochę nie, wszak połączymy w niej kochaną przez nas czekoladę ze średnio lubianą czerwoną fasolą. Czekoladę deserowa rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej pół puszki fasoli czerwonej. Całość blendujemy, następnie dodajemy 5 jaj oraz 4 łyżki mąki wieloziarnistej. Masa będzie dosyć płynna. Umieszczamy ją w szprycy cukierniczej i wyciskamy na papier do pieczenia różne kształty. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostaje już tylko schłodzić i można zajadać popijając kawą z dodatkiem mleka owsianego, a dzieciom możecie wtedy podać kawę zbożową także z dodatkiem tego mleka.

Smaczne, nawet całkiem smaczne, czyli zdrowy miszmasz

Czas przejść do kolejnego przepisu. W tym przypadku potrzebne będą szpryce do ciast. Będziemy przygotowywać dwie masy. W jednej misce umieszczamy 4 jajka, dodajemy do nich roztopioną czekoladę surową oraz kawałki różnych rodzajów orzechów. Całość blendujemy na gładką masę, a na samym końcu dodajemy jeszcze łyżkę śmietany roślinnej. Ponownie mieszamy i przekładamy do szprycy. W drugiej misce umieszczamy owoce np. maliny, truskawki i jagody, a także kawałek buraka (na szczęście jego smaku nie czuć). Wszystko blendujemy. Pamiętajcie, że możecie użyć owoców mrożonych. Teraz czas na jajka wegańskie, które bardzo łatwo możecie zakupić w sieci, choć i w supermarkecie powinny być. Są one na bazie tapioki. Całość mieszamy i na samym końcu dodajemy około łyżkę mąki ziemniaczanej. Przekładamy do szprycy. Teraz wyciskamy na papier pierwszą warstwę ciasta, następnie pieczemy ją przez 10 minut w 150 stopniach, wyciągamy z piekarnika i nakładamy na nią ciasto z drugiej szprycy. Teraz całość pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy powstanie już na wierzchu chrupka skórka, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Pozostaje tylko je ostudzić. Smakuje naprawdę dobrze. Możecie je podać ze szklanką soku jabłkowego.

Niewątpliwie podane przez nas przepisy gwarantują przygotowanie zdrowych łakoci. Ale nie są one tak smaczne jak te klasyczne, choć oczywiście warto próbować nowych rzeczy, bo te są akurat ok, choć nie będziemy Was okłamywać, że są pyszne.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij